dimarts, 8 de març del 2016

La trampa del desig


El llibre “La Trampa del desig”, d´Urbà Lozano i guanyador del premi de novel·la Ciutat d´Alzira, narra alhora històries de multiplicitat de personatges, que apareixen independents, però que al final de la novel·la estan relacionats. Totes aquestes històries s´assenten i tenen com a elements principals el desig, ja siga sexual, econòmic, de venjança, etc. 
La novel·la, encara que al principi m´ha paregut un tant embolicada perquè parlava alhora d´històries molt distintes, finalment, una vegada tots els personatges queden relacionats, m´ha sorprès molt. 
A la novel·la hi ha gran quantitat de moments interessants, però destacaria aquell on dos dels personatges principals disputen una partida d´escacs, amb un clar valor simbòlic. Quant a la història de la novel·la, es mostra molt clarament que la força del desig, bé sexual, bé econòmic, o de venjança, és el que mou l´acció de tots els personatges. Aquest fet fa pensar que encara que siguem animals racionals, no deixem de ser animals, perquè caiem presos dels instints més bàsics quan el desig és més fort que la capacitat racional. 
També resulta entretingut tractar d´esbrinar la relació entre els personatges a mesura que avança la novel·la, però cal dir que al final es descobreix que res és com s´espera. A més m´ha resultat interessant la mena de retrat que fa de la societat durant la guerra i la postguerra, una societat dirigida per persones riques i influents, capaces de fer tot tipus d´aberracions i injustícies, protegides per la seua força en la societat. Finalment, la novel·la dóna lloc a la reflexió sobre les relacions socials, ja que fa veure que la cara que donen les persones cap a l´exterior no correspon amb qui són realment, perquè per molt bonica i refinada que puga ser la façana, aquesta no mostra l´interior de l'edifici. 

Pau Collado Chazarra

1 comentari:

Unknown ha dit...

Et felicite pel teu treball!