dimarts, 17 de març del 2015

Mire al meu voltant i no entenc res

Fent una enquesta a jóvens d´entre quinze i vint-i-tres anys sobre la visió que tenien del món, em va sorprendre la resposta pessimista i negativa que em van donar la  majoria d´aquestos. Resaltar la resposta d´una xiqueta de dèsset anys a la pregunta: Com veus això de ser major d´edat? “No m’agrada fer-me gran, perquè això,entre altres coses, suposa veure el costat  roin de la vida. Ja fa un temps que m’estic adonant que les aparences enganyen que no tot es tan perfecte i bonic com ho veia quan tenia deu anys, fins i tot, dotze. A mesura que m´he anat apropant als dihuit he deixat de veure la vida amb eixos ulls innocents que tot ho veien bé, tot perfecte i bonic, he deixat de veure el món des d´ eixa perspectiva idealitzada anant posant els peus a terra, i que dur se’m fa això, que dur està sent la baixada i encara em queda  l´aterratge! Pensaràs que m´estic passant de pessimista, clar que sé que créixer en té també de coses positives, i moltes! Però em dóna ràbia que hi haja persones que visquen per fer mal als altres.”

Bé, només veient al nostre voltant podem adonar-se´n de la quantitat de barbaritats que estan tenint lloc. Un tema molt actual, el terrorisme.
Estudíem  els conflictes històrics com si res tingueren a veure amb la situació actual, ara som considerats països d´Occident, “civilitzats”, on els drets humans i la llibertat d’expressió estan per “damunt” de qualsevol altra cosa. No obstant, no cal mirar molt més lluny que al nostre voltant per veure que aquesta “definició” d´ Estat està prou idealitzada, podríem dir que això és el que es pretén però encara estem gaire lluny d’aconseguir-ho.
Les diferents ètnies, costums, ideologies i postures polítiques han sigut, i continuen sent, el focus principal de conflictes i els causants de guerres i el sentiment de terror entre la població. Sinó, recordem la Inquisició, la Revolució Francesa, el nazisme i stalinisme, les dictadures...
No obstant, els conflictes del segle XXI, eixe segle en què tot ha “evolucionat” i tot està “modernitzat”, no s’allunyen molt dels conflictes històrics anteriors, al cap i a la fi, les causes són les mateixes: diferència ideològica, religió, avarícia per aconseguir poder i riquesa... Fem esment de l’atemptat de les Torres Bessones que va tindre lloc a Nueva York el 2001 o del recent atac yihadista en Paris contra  Charlie Hebdo (semanari satíric francés de esquerres fundat en 1992) com una "revenja per l´honor" del profeta Mahoma. 
Ara pregunte: de veritat tenim llibertat d´expressió? Ara més que mai ens hem adonat que cal cuidar més allò que diem o fem, no siga que algú que no estiga d´acord acabe amb nosaltres. També està la postura d´aquells que diuen que la llibertat d´expressió encara que siga un dret, ha de tindre uns límits. Límits? D´acord, però la solució no està en acabar amb la vida d´aquell que diga alguna cosa que t'ofenga. Si haguerem de matar a tots aquells que es burlen del catolicisme i de la figura de Déu al món reduíem la població a la meitat. Per tant, on està la nostra seguretat si encara que permetem l´entrada esta gent al nostre país, aquests arremeten contra aquells que  ells consideren que han ofés la figura del seu profeta Mahoma?

Altre tema a comentar és la corrupció política, sempre present, però ara (quan la població ha començat a parlar i preguntar-se la causa de determinats fets) és quan estan eixint a la llum més casos de corrupció política que mai, i tots els que quedaran encara per desmantellar!  Actualment, segons l´operació Púnica hi ha més de 800 casos de corrupció registrats en Espanya des de l´any 2000. No teníem suficient amb la crisi econòmica per a que tinguera lloc una crisi ideològica. Perquè és així, com hem pogut comprovar amb l’enquesta, la població (els jóvens sobretot) es troba en una situació d’incertesa política que ja no sap de qui fiar-se, tots els partits estan esguitats de corrupció, clar que n´hi hauran de bons polítics però els fets ens porten a generalitzar que la política, està plena de corruptes. Aprofitant-se de la situació ix un nou partit polític, “Podemos”, i té suport per part de la població perquè per a molts, (sobretot pels més afectats per la crisi econòmica) sembla una via d´escapament. No obstant, en cas que “Podemos” guanyara les eleccions, potser suposaria un retorn als temps del comunisme, on el desenvolupament del país no és possible i la motivació i la recompensa per a aquells que treballen més que la resta per aconseguir allò que volen no existeixen.

Per acabar dir, per una banda, que l’Estat ha de tractar de millorar la situació des de baix, és a dir, mitjançant l´educació inculcar als més xicotets els valors que ha de tindre una persona per poder viure en societat. Ja que les persones som un reflex d’allò que hem viscut i que hem anat aprenent al llarg de la nostra vida.


Per altra banda, els ciutadans haurem de fer un esforç i tractar de ser més solidaris uns amb els altres, tractar d´ eradicar els conflictes, fomentar la pau i la llibertat i fer d’aquest món un en què gaudim de la vida, que per a això està, per gaudir-la. Ja hi ha prou problemes per a que nosaltres mateixos anem complicant més les coses. És una pena mirar al voltant i veure morts, corrupció, conflictes... no obstant, açò és cosa de tots i cadascun de nosaltres podem contribuir a canviar-ho. Motivem als jóvens perquè el futur i la possibilitat de donar-li al país un aire renovador està a les seues mans.

Assaig